Hittestress. Bereid u voor!

Een integrale aanpak bij hogere temperaturen bij pluimvee

Hittestress bij pluimvee
Warmbloedige dieren zijn homo-thermisch, wat betekent dat ze in staat zijn om een ​​constante lichaamstemperatuur te behouden door de metabolische warmteproductie en warmteverlies te reguleren. In de ‘thermo-neutrale zone’ kunnen dieren hun warmteverlies beheersen: de lichaamstemperatuur wordt constant gehouden, de voeropname wordt gemaximaliseerd en de FCR is optimaal. Wanneer de temperatuur echter stijgt en boven de 41 ºC komt, vooral in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, kunnen dieren hun lichaamstemperatuur niet regelen. Hittestress heeft grote gevolgen voor de diergezondheid en productie:

In vleeskuikens; FCR verslechtert met 10-12% en de groei vertraagt ​​met 5-10%.

In leghennen en ouderdieren; legpercentage daalt, eischaal kwaliteit verslechtert, jonge hennen zijn lichter, beginnen later te leggen en leggen dan ook minder eieren.

Bij ouderdieren; de vruchtbaarheid wordt verminderd als gevolg van minder bevruchtingen, de spermakwaliteit is slechter en vrouwelijke dieren raken onvruchtbaar.

Drukwerk

Figuur 1: Voer- en wateropname in relatie tot de omgevingstemperatuur

Reactieschema bij hittestress

schema-hittestress-nl

Kippen met hittestress vertonen de volgende reacties:

  • 1) Hijgen: Dit veroorzaakt respiratoire alkalose omdat het kooldioxidegehalte in het bloed afneemt als gevolg van hyperventilatie. Ademhalingsalkalose leidt tot een overmaat aan bicarbonaat in het bloed, dat wordt uitgescheiden via de urine, waardoor ook andere belangrijke ionen zoals Na +, Ca2 +, Mg2 +, K + en water worden geëlimineerd.
  • 2) Metabole balans: (ernstige zuur-base balansstoornissen, ascites), spijsvertering (natte mest), skelet (botproblemen als gevolg van metabole onbalans) en ademhalingsstoornissen.
  • 3) Toename van wateropname: De wateropname bij pluimvee wordt verhoogt met 4% voor elke 0,5 ° C boven 21 ° C.
  • 4) Verlies van eetlust: Bij een omgevingstemperatuur boven 28 ° C wordt de voeropname verlaagd met 3% per graad temperatuurstijging. Voor elke graad boven 32 ° C verlaagt het dier zijn voeropname verder met 5%.
  • 5) productiedaling: Bij vleeskuikens verslechtert FCR met 10-12% en vertraagt ​​de groei met 5-10%. Bij leghennen en ouderdieren neemt het legpercentage af, verslechtert de kwaliteit van de eierschaal, zijn jonge hennen lichter, beginnen later te leggen en leggen ook minder eieren. Bij ouderdieren wordt de vruchtbaarheid verminderd door minder paringen, slechtere spermakwaliteit en onvruchtbaarheid bij hennen.
  • 6) Stijging van het kannibalisme: Trage dieren en meer uitval.

Een integrale aanpak bij hogere temperaturen bij pluimvee

Behandelingen met drinkwater zijn effectiever dan met voer, omdat kippen tijdens warme periodes minder eten maar hun wateropname niet verminderen.

logo-aeroforte-zonder-achtergrond

Vrije ademhaling

aeroforte-packshot-10-ltr

Naast de antioxiderende eigenschappen van pepermunt, menthol en eucalyptus, geven deze etherische oliën een verkoelend effect. Dit effect wordt veroorzaakt door de stimulatie van sensorische koude receptoren van het mondslijmvlies, waardoor de trigeminuszenuw wordt geactiveerd. Door deze verfrissende sensatie is aangetoond dat gedrag gerelateerd aan hittestress, zoals het hijgen en flapperen van de vleugels, wordt verminderd door de toevoeging van verfrissende essentiële oliën aan drinkwater of door sprayen. Dit effect kan worden geïnterpreteerd als een verbetering van het dierenwelzijn. Bezoek de productpagina voor meer informatie over Aeroforte®.

logo-pro-mac-zonder-achtergrond

Nutritionele energiestoot

Door minder voeropname ontstaat er een nutriënten behoefte. Door de toediening van Pro-Mac® via het drinkwater kan het tekort aan voedingsstoffen aangevuld worden. Het aanvullen van het dagrantsoen met extra energie helpt productiviteitsverlies te voorkomen. De niveaus van lysine en methionine moeten worden verhoogd om de warmte die tijdens de eiwitconversie wordt geproduceerd te minimaliseren. Bij ouderdieren en leghennen moet de toediening van calcium met 4-5% worden verhoogd. Bovendien helpt het gedeeltelijk vervangen van zout door natriumbicarbonaat om de kwaliteit van de eierschaal te behouden. Bezoek de productpagina voor meer informatie over Pro-Mac®.

pro-mac-packshot-10-ltr
logo-aqua-clean

Krachtige desinfectant voor een hygiënisch schoon resultaat in uw drinkwatersysteem

aqua-clean-packshot-10-liter

Als de wateropname toeneemt, is een schoon drinksysteem erg belangrijk. Geen verstopte drinknippels of vervuilde drinklijnen meer met Aqua-clean®. Bezoek de productpagina voor meer informatie over Aqua-clean®.

Meer informatie
Meer weten over onze integrale aanpak? Neem telefonisch contact met ons op +31 (0) 499-425 600 of stuur ons een e-mail naar info@kanters.nl.

Neem snel contact op

Laat je gegevens en eventuele vraag of opmerking achter en we nemen snel contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt
// //