Hittestress. Bereid u voor!

Een integrale aanpak bij hogere temperaturen bij varkens

Hittestress bij varkens
Hoge temperaturen hebben grote gevolgen voor de varkenshouderij. Samen met een hoge luchtvochtigheid is de combinatie cruciaal voor de gezondheid en productiviteit van de dieren. Desondanks bevindt een groot deel van de varkensproductie zich in gebieden over de hele wereld in (sub) tropische gebieden.

 Comfortzone voor varkens
Tijdens een warme periode hebben niet alleen wij als mens, maar ook dieren last van de hitte. Een dier heeft een minimum en een maximum temperatuur waarbij het zich prettig voelt. Dit is de comfortzone. De comfortzone van een lacterende zeug ligt tussen 12 en 22 graden Celsius. Bij een drachtige zeug ligt de temperatuur iets hoger, tussen 16 en 25 graden Celsius. De comfortzone van een vleesvarken ligt, afhankelijk van zijn leeftijd, ook tussen de 16 en 25 graden Celsius. De comfortzone van een big, afhankelijk van zijn leeftijd tussen 25 en 32 graden Celsius. Als de temperatuur boven de comfortzone komt, zal het dier minder eten en meer drinken (zie figuur 1).

 Vleesvarkens en biggen
Als vleesvarkens en biggen minder eten, zal dit hun groei verminderen. Bij extreme hitte gaan er meer varkens dood.

Zeugen
Bij zeugen zijn de problemen groter, zeker bij zeugen in de kraamstal. Wanneer ze niet eten verliezen ze teveel energie waardoor er minder melkgifte is en hierdoor de biggen zwakker zijn. Daarnaast zullen ook de resultaten van de volgende toom biggen in gevaar komen. Ook de voeropname van een hoogproductieve zeug heeft een directe relatie met de melkproductie van de zeug. Een goede voeropname voor een kraamzeug is erg belangrijk voor een goede toom biggen.

Drukwerk

Figuur 1: Voer- en wateropname in relatie tot de omgevingstemperatuur

Reactieschema bij hittestress

schema-hittestress-nl-va

Varkens met hittestress vertonen de volgende reacties:

  • 1) Hittestress: Dieren met hittestress hijgen. Dit veroorzaakt respiratoire alkalose omdat de kooldioxidespiegels in het bloed dalen als gevolg van hyperventilatie. Ademhalingsalkalose leidt tot een overmaat aan bicarbonaat in het bloed, dat wordt uitgescheiden via de urine, waardoor ook andere belangrijke ionen zoals Na +, Ca2 +, Mg2 +, K + en water worden geëlimineerd.
  • 2) Metabole balans: (Ernstige zuur-base balansstoornissen, ascites), spijsvertering (diaree), skelet (botproblemen als gevolg van metabole onbalans) en ademhalingsstoornissen.
  • 3) Verhoging van de wateropname: Varkens verhogen de wateropname met 4% voor elke 0,5 °C boven 21 °C.
  • 4) Minder eetlust: Bij een omgevingstemperatuur boven 28 °C wordt de voeropname verlaagd met 3% per graad temperatuurstijging. Voor elke graad boven 32 °C, verminderen de varkens de voeropname verder met 5%.
  • 5) Productiedaling: Bij vleesvarkens verslechtert de FCR en vertraagt ​​de groei door een lagere voerinname. Bij zeugen neemt het toomgewicht van pasgeboren biggen af. De biggen die gespeend worden zijn hierdoor ook lichter. Het productieverlies in de kraamstal en in de biggenstal halen de vleesvarkens nooit meer in.
  • 6) Stijging van het kannabalisme: Hittestress zorgt voor trage dieren en een toename van staart en oor bijten met een hogere uitval tot gevolg.

Een integrale aanpak bij hogere temperaturen bij varkens

Behandelingen met drinkwater zijn effectiever dan met voer, omdat varkens in warme periodes minder eten maar hun wateropname niet verminderen.

logo-aeroforte-zonder-achtergrond

Vrije ademhaling

aeroforte-packshot-10-ltr

Naast de antioxiderende eigenschappen van pepermunt, menthol en eucalyptus, geven deze etherische oliën een verkoelend effect. Dit effect wordt veroorzaakt door de stimulatie van sensorische koude receptoren van het mondslijmvlies, waardoor de trigeminuszenuw wordt geactiveerd. Door deze verfrissende sensatie is aangetoond dat gedrag gerelateerd aan hittestress, zoals hijgen, wordt verbeterd door het toevoegen van verfrissende essentiële oliën aan drinkwater of door sprayen via de lucht. Dit effect kan worden geïnterpreteerd als een verbetering van het dierenwelzijn. Bezoek de productpagina voor meer informatie over Aeroforte®.

logo-pro-mac-zonder-achtergrond

Nutritionele energiestoot

Door minder voeropname ontstaat er een nutriënten behoefte. Het toedienen van Pro-Mac® via het drinkwater kan een tekort aan voedingsstoffen verminderen. Het aanvullen van het dagrantsoen met extra energie helpt productiviteitsverlies te voorkomen. In de periode met hittestress is het belangrijk om de zeug extra energie te geven. Het verhogen van de energie-inname in deze periode zal de bloedsuikerspiegel verhogen. Extra energie in deze periode zal de reproductieresultaten van de zeugen verhogen. Voor jonge biggen zal extra energie tijdens hittestress helpen om door te groeien. Bezoek de productpagina voor meer informatie over Pro-Mac®.

pro-mac-packshot-10-ltr
logo-aqua-clean

Krachtige desinfectant voor een hygiënisch schoon resultaat in uw drinkwatersysteem

aqua-clean-packshot-10-liter

Als de wateropname toeneemt, is een schoon drinksysteem erg belangrijk. Geen verstopte drinknippels of vervuilde drinklijnen meer met Aqua-clean®. Bezoek de productpagina voor meer informatie over Aqua-clean®.

Meer informatie
Meer weten over onze integrale aanpak? Neem telefonisch contact met ons op +31 (0) 499-425 600 of stuur ons een e-mail naar info@kanters.nl.

Neem snel contact op

Laat je gegevens en eventuele vraag of opmerking achter en we nemen snel contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt
// //