Hoe normaal water bijzonder kan zijn

 In Nieuws

De gemeenschappelijke deler tussen dierenwelzijn en het terug dringen van het antibioticagebruik is diergezondheid. En dat is bij hoog presterende dieren een uitdaging. Dat goede voeding hierbij essentieel is hoef je geen veehouder te vertellen. Dat spreekt voor zich. En toch krijgt het belangrijkste nutriënt niet de waardering die het verdient: namelijk water.

 

De meeste veehouders gebruiken de flexibiliteit van vloeibare voedingssuppelementen om snel te schakelen, bijvoorbeeld voor het inzetten van medicijnen en vaccinaties. Maar juist omdat dieren bijna twee keer zoveel drinken in vergelijking tot wat ze eten én omdat er omstandigheden zijn waarbij de voeropname daalt, maar waar de wateropname gelijk blijft, is water bij uitstek geschikt voor nutritionele ondersteuning.

Voor dat we verder in gaan op de mogelijkheden van vloeibare voedingssupplementen moet eerst stil gestaan worden bij de waterkwaliteit. Alle vloeibare voedingssupplementen, inclusief medicijnen en vaccinaties, worden beïnvloed door de waterkwaliteit. Waterkwaliteit kan in twee delen worden opgesplitst, chemische- en microbiële kwaliteit. Chemische kwaliteit omvat de moleculen zoals ijzer, mangaan, calcium en magnesium waarvan de laatste twee grotendeels de hardheid bepalen. Teveel mineralen veroorzaken neerslag in de leidingen die lekkage kunnen veroorzaken. Neerslag is tevens een ideale bodem voor micro-organismen die biofilm vormen. Hoewel een teveel aan moleculen overlast veroorzaakt, kan er ook een tekort optreden. Water dat gezuiverd is van alle zouten en mineralen, zoals na omgekeerde osmose, wordt niet voor niets ‘agressief water‘ genoemd. Dit water is in staat om beton op te lossen. In de praktijk is er een relatie tussen dit agressieve water en kreupelheid. Er wordt verondersteld dat de mineraalhuishouding onder druk komt te staan. Daarnaast verliest water het bufferend vermogen waardoor een kleine toevoeging van zuren (zoals gebruikelijk is voor de Salmonella-controle) de pH flink onderuit kan halen. Dit kan leiden tot ondrinkbaar water wat in de praktijk ernstige gevolgen geeft.  Microbiële kwaliteit van water wordt bepaald door levende organisme. Hoewel kraanwater een laag aantal bacteriën bevat, kan via een vervuild leidingsysteem de microbiële druk aan de drinknippel enorm hoog zijn. Via drinkwater zijn pathogene organisme prima in staat om een infectie van dier op dier over  te dragen.  Kortom, de focus op microbiële kwaliteit van drinkwater gaat verder dan het water alleen, het leidingsysteem moet ook schoon zijn.

Kortom, water heeft vele kanten en mogelijkheden waarin de waterkwaliteit grote invloed heeft op de toegevoegde vloeibare voedingssupplementen. Kanters heeft meer dan 30 jaar ervaring in het ondersteunen van de diergezondheid middels vloeibare voedingssupplementen. Via water kan de gezondheid nauwkeurig worden ondersteund, iedere situatie vereist een specifieke aanpak.

Meer informatie
Wilt u graag meer informatie over vloeibare voedingssupplementen? Neem contact met ons op door te bellen naar 0499-425 600.
U kunt ons ook bereiken door een e-mail te sturen naar info@kanters.nl.

Recente berichten
Neem snel contact op

Laat je gegevens en eventuele vraag of opmerking achter en we nemen snel contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt
// //