Tot 25% afwijking door drukschommelingen in uw drinkwatersysteem

 In Nieuws

Tot 25% afwijking door drukschommelingen in uw drinkwatersysteem

In de praktijk zien we dat de hoeveelheid product die u doseert tot wel 25% kan afwijken van de geplande dosering. Hierdoor krijgen uw dieren niet de juiste behandeling met alle gevolgen van dien. Dit komt omdat de waterdruk niet constant is, maar dit zal in eerste instantie onopgemerkt blijven. Maar waardoor wordt een wisselende waterdruk precies veroorzaakt en wat zijn de mogelijke gevolgen?

Meestal is een wisselende waterdruk terug te voeren naar het leidingsysteem of de stalbezetting. Denk hierbij aan drukverlies door een te kleine diameter van de waterleiding, teveel dieren op 1 aanvoerleiding, of een drinkwaterinstallatie die zorgt voor drukschommelingen. Daarnaast kan ook het tijdstip van voeren tot een piekopname leiden. Veel genoemde gevolgen van deze drukschommelingen zijn een wisselende wateropname, luchtintreding in uw leidingen, natte stallen en verstopte drinknippels.

Wat veel bedrijven zich niet voldoende realiseren is dat deze drukschommelingen ook een negatief effect hebben op het functioneren van de doseerapparatuur.  Dit omdat de meeste doseerpompen zijn gekalibreerd met een bepaalde tegendruk. Wanneer deze druk stabiel blijft in de hele waterinstallatie zal de doseerpomp juist functioneren. Echter in de praktijk zien we dat de ingestelde werkdruk vaak niet gelijk is aan de druk op de waterleiding in de stal, of dat de waterleidingdruk sterk wisselt.

 

Om bovenstaande doseerverschillen te voorkomen zijn veel bedrijven geneigd om te denken aan grote ingrepen, maar dit is op een gemakkelijkere wijze oplossen. Door te kiezen voor een doseerpomp met een drukhoudventiel zorgt u ervoor dat uw doseerpomp altijd een constante tegendruk heeft tijdens het doseren. Hierdoor zal een wisselende waterdruk in de stal geen invloed meer hebben op de werkelijke dosering.

Tot slot: wilt u er zeker van zijn dat u niet onder- of over doseert, dan raden wij u aan om de drukschommelingen in uw drinkwatersysteem en uw doseerapparatuur controleren. Op deze wijze garandeert u uw dieren van de juiste behandeling en uzelf van het maximale rendement. Indien gewenst kan onze Technical Sales Manager Tommy Vereijken u ondersteunen bij het controleren, kalibreren en het instellen van uw doseerapparatuur. Neem contact met ons op door te bellen naar 0499-425 600 of stuur een e-mail naar info@kanters.nl.

Recente berichten
Neem snel contact op

Laat je gegevens en eventuele vraag of opmerking achter en we nemen snel contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt
// //