Effectieve maatregel bij hittestress

 In Tips

Effectieve maatregel bij hittestress

Hittestress, we krijgen er steeds meer mee te maken. Melkvee is gevoeliger voor extreem warme dagen dan varkens of pluimvee, vanwege de warmte productie door de omzettingen in de pens. Ook is het relatief oppervlak van een koe ten opzichte van haar massa klein, waardoor het moeilijk is overtollige warmte kwijt te raken.

Benieuwd wat Kanters voor u kan betekenen in warme periodes?

De effecten van hittestress bij koeien zijn zeer divers. Tot wel 22% minder voeropname, waardoor de melkproductie stevig daalt. Daarnaast ligt sub-acute pensverzuring ook op de loer. Maar dit zijn niet de enige oorzaken van een verlaagde melkproductie. De combinatie van hittestress en pensverzuring zorgt ervoor, dat er veel meer endotoxinen vrijkomen dan normaal. Endotoxinen zijn afkomstig van gram-negatieve bacteriën, die altijd wel in zekere mate aanwezig zijn. Maar nu zijn pens- en darmwanden aangetast onder invloed van een andere verdeling van bloed in het lichaam. Minder bloed naar het maag en darmstelsel en meer naar de huid en longen om warmte af te geven. Gevolg is dat maag en darmwand lekkage vertonen. Daardoor kunnen endotoxinen en mycotoxinen in de bloedbaan terecht komen. De koe reageert daarop met een immuun reactie. Er worden speciale eiwitten de bloedbaan ingestuurd, die deze toxinen kunnen binden. Dit kost veel energie en die energie kan dus niet voor melkproductie gebruikt worden.

Dat de koe in staat is adequaat te reageren op deze toxinen in het bloed, is ook van belang voor de klauwen. Deze gifstoffen tasten namelijk kleine bloedvaten in klauwen en gewrichten aan, waardoor de koe pijnlijk loopt. Klauwproblemen, klauwbevangenheid, zijn het gevolg.

In een periode van zulke stress heeft de koe juist extra mineralen en spoorelementen nodig. Maar dat lukt niet bij een lagere voeropname. Een hogere dosering van mineralen in de TMR zou uitkomst kunnen bieden, ware het niet, dat de voeropname daardoor nóg slechter wordt.

De te nemen maatregelen zijn al vaak in de vakbladen beschreven. Zoals zorgen voor fris koel water, vaker voeren per dag en bij warm voer een broeiremmer –Nutripreserve ®  Basic gebruiken. Zorgen dat er ventilators draaien, al dan niet in combinatie met water verneveling (grote druppels!). Je kunt het dak met water afkoelen. Je kunt het rantsoen concentreren (hogere VEM). U heeft het allemaal al eens gelezen. Maar steeds ontbreekt één zeer effectieve maatregel: “het verstrekken van mineralen en spoorelementen via het drinkwater”! De wateropname gaat juist omhoog! De koeien hebben juist méér spoorelementen nodig in tijden van hittestress.

Kanters levert een compleet pakket om dat te realiseren: Nutriforte ® Top Lac, vloeibare mineralen en spoorelementen die in het drinkwater gedoseerd worden door het doseer systeem Optimus® .

Recente berichten
Neem snel contact op

Laat je gegevens en eventuele vraag of opmerking achter en we nemen snel contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt
// //