Een goede voeropname tijdens de transitieperiode van essentieel belang

 In Tips

De transitieperiode is en blijft een HOT-topic binnen de melkveehouderij want we weten dat een optimale energievoorziening essentieel is voor een goede lactatie. Mede hierom zijn in de loop der jaren een veelvoud aan producten geïntroduceerd in de markt.

Maar wanneer voegt een product daadwerkelijk iets toe, en voldoet een product aan de verwachtingen van de boer? Dit zijn 2 belangrijke vragen die we ons gesteld hebben als het gaat om de transitieperiode.

Waar veel producten worden ingezet om energie te corrigeren is onze filosofie gebaseerd op het verhogen van de droge stofopname in de transitieperiode. Want uiteindelijk gaat een koe niet beter produceren door een paar honderd VEM per dag, maar wel door een hogere voeropname. Hierdoor zal de energievoorziening uit ruwvoer beter in balans komen waardoor ze makkelijker produceren, hogere gehaltes realiseren en vruchtbaarder worden.

Met dit in ons achterhoofd heeft Kanters de Nutriforte® Start ontwikkeld. Dit suikerrijke product voegt plak toe aan het rantsoen en is zeer smakelijk. Hierdoor wordt de droge stofopname gestimuleerd en is er minder sprake van selectie aan het voerhek, welke beide een positief effect hebben op de penswerking. Daarnaast zorgt de keuze voor trage suikers ervoor dat de verstrekte energie mondjesmaat vrijkomt, waardoor de bloedsuikerspiegel van de dieren veel vlakker is ten opzichte van een MPG- of Glycerineproduct. Hierdoor worden de dieren niet geremd in hun voeropname.

Naast de toevoeging van suikers bevat de Nutriforte® Start ook nog een hoogwaardig vitaminen en mineralenmengsel. Dit mengsel stimuleert de penswerking (Kobalt), ondersteund de stofwisseling (Jodium en Biotine) en helpt de lever met afvoeren van afvalstoffen (Niacine). Daarnaast is ook extra Selenium en Biotine toegevoegd om de vruchtbaarheid en de klauwgezondheid te ondersteunen.

Toepassing en dosering Nutriforte® Start
200g per koe per dag van 2 weken vóór tot 8 weken na afkalven.

 

 

Nutripreserve®

Aan een zomer zoals die van 2018 zitten twee kanten. Elke dag mooi weer is best prettig, maar zó droog wensen wij het onze klanten niet toe. Terugkijkend naar de laatste jaren, zien we veel groeizaam weer, maar ook steeds meer ‘broeizaam’ weer. Wanneer de omgevingstemperatuur boven de 20˚C komt, heeft het rantsoen de neiging in zo’n 6-12 uur tijd op te warmen. Dat kan de komende zomer wel eens sneller gaan en wel om 2 redenen. Enerzijds heeft 2018 meer broeigevoelige kuilen opgeleverd, anderzijds wordt er steeds meer geweid, wat in de zomer de voersnelheid van een kuil niet ten goede komt.

Als het voer 3-5˚C opwarmt, is er sprake van microbiële activiteit. Meet het eens, direct na voeren en een 8 uur later. Vanwege de hogere temperatuur gaat de DS opname omlaag en de microbiële activiteit zorgt voor het verlies van suikers. Dit brengt risico’s met zich mee, door mogelijke productie van mycotoxinen, zeker bij éénmaal daags voeren. Toediening van Nutripreserve® voorkomt opwarming door microbiële activiteit. Onze Nutripreserve® -Basic en -Amy zijn gebaseerd op Mierenzuur en Propionzuur. Mierenzuur voorkomt vooral de snelle opwarming van het rantsoen, doordat het groei van gisten en bacteriën remt. Propionzuur remt schimmelgroei.

Wanneer u het plaatje écht compleet wilt maken, kunt u het snijvlak van de kuil na uitkuilen behandelen met 10% Nutripreserve® GS in water met behulp van een rugspuit. Deze behandeling is vooral nodig, als de voersnelheid te wensen over laat.

Op de foto is onze Nutripreserve Sprayer afgebeeld waarmee het doseren van de broeiremmer Nutripreserve® -Basic of -Amy, vanuit de cabine bediend kan worden.

Toepassing en dosering
Nutripreserve Basic, normaal melkvee rantsoen :           1,5-2 L per 1000 kg
Nutripreserve Amy, rantsoen met veel bijproducten:     1,5-2 L per 1000 kg
Nutripreserve GS 10%, snijvlakbehandeling:                       1-2 L per m²

Recente berichten
Neem snel contact op

Laat je gegevens en eventuele vraag of opmerking achter en we nemen snel contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt
// //