Hogere legpercentages bij uw hennen

 In Tips

Pro-Mac is de nutritionele energiestoot die moederdieren helpt bij stressvolle en lastige periodes. Ondersteun de moederdieren gedurende de weken voor de piek in de ei productie met Pro-Mac. Naast het aanbieden van een goede kwaliteit voer kunt u heel eenvoudig extra nutriënten toevoegen aan het drinkwater. Uit onderzoek blijkt dat het legpercentage en het uitkomstpercentage aanzienlijk hoger zijn!

 

 

Voeropname belangrijk
Het blijft een uitdaging om de hoog productieve hennen op een juiste manier te voederen en te compenseren voor alle situaties waarin een tekort aan voedingsstoffen voor kan komen. Zeker in de periode waarin ze starten met het leggen van de eieren. Wanneer hennen het gewenste voeropnameniveau niet halen, of de voedingsbehoeften hoger zijn dan wat gedekt kan worden in de voeding, dan reageren ze, òf door het aanspreken van lichaamsreserves, of door het verlagen van de ei productie, ei gewicht en/of eischaal kwaliteit. Behalve het aanbieden van een goede kwaliteit voer, is het verstandig om tijdelijk extra nutriënten te verstrekken. Vooral in periodes waarin een voldoende mate van opname van aminozuren, vitamines en mineralen moeilijk te behalen is.

Voeding via het drinkwater
Het verstrekken van extra nutriënten in lastige periodes kan eenvoudig worden gedaan door het toevoegen van deze nutriënten in het drinkwater van de hennen. Gedurende stressvolle of lastige periodes in de productiecyclus, daalt meestal de voeropname. Echter, de kippen blijven dan wel drinken. Door het toevoegen van nutriënten aan het drinkwater kan de pluimveehouder direct reageren op de afname in de voeropname, technische parameters of andere visuele signalen uit de stal. Het resultaat hiervan is dat de extra voedingsstoffen op het juiste moment aan de kippen gegeven worden; namelijk op het moment dat de behoefte het grootst is.

Start van de ei productie
In de weken voorafgaande aan de piek in de ei productie moeten de hennen voldoende energie en bouwstoffen binnen krijgen voor onderhoud, een laatste groei in lichaamsgewicht en tot slot nog voor het starten van de ei productie! Door het monitoren van het lichaamsgewicht en het ei gewicht, kunnen problemen in een vroeg stadium gesignaleerd worden en kan gericht actie worden ondernomen door het geven van extra voedingsstoffen via het drinkwater. Door de jonge hennen in de aanloop goed te begeleiden, wordt de kans dat het legpercentage na de piek in de ei productie sterk verlaagd kleiner. Het begeleiden van de dieren van aankomst in de legstal tot en met de piek in de ei productie kan men zeer eenvoudig doen met Pro-Mac.

Hoger legpercentage en meer dan 10% hoger uitkomstpercentage met Pro-Mac!
Proefgegevens
Diergroep:      Moederdieren Cobb 500
Periode:          mei 2011 – januari 2012. Start ei productie op leeftijd van 25 weken – einde proefperiode op 64 weken
Product:          Pro-Mac
Dosering:       Week 25 t/m 64, wekelijks programma van twee dagen Pro-Mac
Parameters:   Legpercentage, uitkomstpercentage, herstel na dip in ei productie.

Resultaat
Figuur 1 geeft het legpercentage weer. Hier is te zien dat met het verstrekken van Pro-Mac (stal 2), het legpercentage hoger is ten opzichte van de controle groep (stal 1) en de rasstandaard.

Figuur 1. Legpercentage week 25 t/m 64 van Cobb 500 moederdieren.

Rond week 47 is er een dip te zien in de ei productie. In deze week werden er nieuwe hanen aan het koppel toegevoegd en vond er een voeromschakeling plaats. Als reactie op het teruglopen van het legpercentage is in week 49 gedurende zes aaneengesloten dagen Pro-Mac verstrekt. Hierdoor heeft het legpercentage zich weer in dezelfde week herstelt. Vanaf week 50 is het wekelijkse programma van twee dagen Pro-Mac per week weer gevolgd.

In het overzicht van het uitkomstpercentage (zie Figuur 2) is het gebruik van Pro-Mac (stal 2) ten opzichte van de standaard die geldt voor Cobb 500 te zien. Ook hier geven de resultaten aan dat het inzetten van Pro-Mac een positieve invloed heeft op de moederdieren. De verbetering in het uitkomstpercentage kan oplopen naar meer dan 10% ten opzichte van de rasstandaard.

Figuur 2. Uitkomstpercentage week 25 t/m 59 van Cobb 500 moederdieren.

Pro-Mac
De vloeibare voedingssupplementen van Kanters zijn ontwikkeld om een accuraat aanbod van voedingsstoffen te garanderen, ook tijdens lastige periodes. Pro-Mac ondersteund moederdieren in de eerste weken van de ei productie en tijdens de piek in de ei productie. Dit leidt tot een hoger legpercentage en een betere uitkomst van de eieren. In geval van een dip in het legpercentage zorgt Pro-Mac ervoor dat het legpercentage weer hersteld.

Meer informatie
Wilt u graag meer weten over Pro-Mac? Ga naar de productpagina van Pro-Mac of neem contact met ons op door te bellen naar 0499-425 600. U kunt ons ook bereiken door een e-mail te sturen naar info@kanters.nl.

 

Recente berichten
Neem snel contact op

Laat je gegevens en eventuele vraag of opmerking achter en we nemen snel contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt
// //