Ondersteun klauwen met Hoofmix

 In Tips

Kanters is en blijft volop bezig met de doorontwikkeling van haar productportfolio. Als onderdeel hiervan is de Hoofmix verbeterd waardoor we nu met een lagere dosering meer dieren kunnen behandelen en tegelijkertijd eenzelfde resultaat bewerkstelligen. Dit is mogelijk doordat we met de nieuwe formulering een lagere doel pH kunnen bereiken waardoor de antibacteriële effectiviteit verbetert.

 

Om de effectiviteit van de vernieuwde Hoofmix te testen, heeft Kanters (samen met de HAS Den Bosch) een praktijktest uitgevoerd bij een melkveehouderij met 250 melkkoeien. Tijdens deze test zijn verschillende concentraties en behandelingen getest waarbij vooral het pH verloop van het badwater een belangrijk gegeven was. (figuur 1). Een voetbad met een pH van 4 of hoger levert slechts een minimale bijdrage aan de klauwverzorging.

Figuur 1: pH curve bij een 3% Hoofmix oplossing

Uit de resultaten is te zien dat het schoonspoelen van de klauwen in de melkstal voor het hoefbaden het beste pH verloop met zich meebrengt. Echter deze methode is ook meer bewerkelijk waardoor deze niet voor alle bedrijven de voorkeur zal hebben.

Echter op basis van de resultaten kunnen we concluderen dat bij enkel baden de pH met een waarde van maximaal 3,36 ook ruimschoots onder de 4 blijft, waardoor het afspoelen van de klauwen niet noodzakelijk is.

Naast het pH verloop is het totale kiemgetal van het hoefbadwater in kaart gebracht en is door middel van een video-screening het gedrag van de koeien bestudeerd. Hieruit is gebleken dat het totale kiemgetal na 250 doorwadingen onder de 100.000 cellen bleef en dat de koeien op het oog geen ongemak, pijn of stress ondervonden van het hoefbad.

Al met al verwachten wij dat een hoefbad met een 3% concentratie Hoofmix, voldoende zal moeten zijn om uw dieren te ondersteunen.

Meer informatie
Wenst u meer informatie over de Hoofmix of de andere Hoofcare producten van Kanters, neem dan contact op met uw dealer.
U kunt ons ook direct bereiken door te bellen naar 0499 425 600 of mail naar info@kanters.nl.

Recente berichten
Neem snel contact op

Laat je gegevens en eventuele vraag of opmerking achter en we nemen snel contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt
// //