Schoon drinkwater van essentieel belang voor succesvolle bedrijfsvoering

 In Tips

De gemeenschappelijke deler tussen dierenwelzijn en het terugdringen van het antibioticagebruik is diergezondheid. En dat is bij hoog presterende dieren een uitdaging. Dat goede voeding hierbij essentieel is hoef je geen veehouder te vertellen en spreekt voor zich. Toch krijgt het belangrijkste nutriënt niet altijd de waardering die het verdiend: namelijk water.

Een goede waterkwaliteit is van essentieel belang voor een succesvolle bedrijfsvoering en gezonde bedrijfsresultaten. Waterkwaliteit kan in twee delen worden opgesplitst; chemische- en microbiële kwaliteit. Chemische kwaliteit omvat moleculen zoals ijzer, mangaan, calcium en magnesium waarvan de laatste twee grotendeels de hardheid bepalen. Hard water, uitgedrukt in Duitse Hardheid (°dH), is niet schadelijk voor dieren, maar kan op den duur de drinkwatervoorziening aantasten. Hard water heeft een bufferend vermogen waardoor: “in het geval van acidificatie van drinkwater”, meer zuur nodig is om de pH te laten dalen tot 3.8. Wanneer de pH van het drinkwater bij acidificatie niet onder de 4 wordt gebracht, bestaat het risico op verontreinigde leidingen. Twee andere mineralen die neerslag kunnen veroorzaken in de leidingen, zijn ijzer en mangaan. Deze neerslag is een ideale bodem voor micro-organismen om een biofilm te vormen. Daarnaast heeft ijzer een negatief effect op de smaak van het drinkwater.

Microbiële kwaliteit van water wordt bepaald door levende organismen. Hoewel kraanwater een laag aantal bacteriën bevat, kan via een vervuild leidingsysteem de microbiële druk aan het drinkpunt enorm hoog zijn. Via drinkwater zijn ziekteverwekkers (pathogene organismen) prima in staat om een infectie van dier op dier over te dragen. Kortom, de focus op microbiële kwaliteit van drinkwater gaat verder dan het water alleen, het leidingssysteem moet ook schoon zijn.

“Kanters heeft meer dan 30 jaar ervaring op het ondersteunen van de diergezondheid middels wateradditieven.”
De focus ligt naast reiniging van drinkwatersystemen met Aqua-clean óók op het toevoegen van nutriënten via het drinkwater. Zeker omdat dieren bijna twee keer zoveel drinken in vergelijking tot wat ze eten én omdat er omstandigheden zijn waarbij de voeropname daalt, maar waar de wateropname gelijk blijft, is water bij uitstek geschikt voor nutritionele ondersteuning. De waterkwaliteit is hiervoor erg belangrijk. Kanters streeft naar een advies op maat waarbij niet blind wateradditieven worden toegevoegd. De waterkwaliteit wordt meegewogen bij de optimale keus voor het gebruik van wateradditieven.

Meer informatie
Wilt u graag meer weten over onze reiniging en desinfectiemiddelen? Ga naar de productpagina van Aqua-clean of neem contact met ons op door te bellen naar 0499-425 600. U kunt ons ook bereiken door een e-mail te sturen naar info@kanters.nl.

 

Recente berichten
Neem snel contact op

Laat je gegevens en eventuele vraag of opmerking achter en we nemen snel contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt
// //