De werkzaamheid van Aqua-clean® tegen het Afrikaanse varkenspestvirus

 In Tips

De werkzaamheid van Aqua-clean® tegen het Afrikaanse varkenspestvirus

Sinds 2007 is de Afrikaanse varkenspest bezig met een opmars vanuit Afrika, via Rusland richting de Europese Unie. Sinds 2014 duikt de ziekte ook op in verschillende Europese landen. In 2018 zijn grote groepen besmette wilde zwijnen gevonden in België en in 2020 zijn de eerste gevallen ook in Duitsland opgedoken. Het lijkt een kwestie van tijd voordat deze ziekte ook in Nederland opduikt.

Om de opkomst van de Afrikaanse varkenspest te stoppen is een snelle opsporing van een nieuwe uitbraak belangrijk. Besmetting kan vanuit vele hoeken komen. Via dode dieren, wild zwijnen, teken maar ook via voer, water en materialen. Om de insleep via water en stalmaterialen te voorkomen heeft Kanters in samenwerking met Wageningen Universiteit een test uitgevoerd om het afdodende effect van Aqua-Clean® te testen in drinkwaterleidingen.

Deze studie wordt uitgevoerd om de werkzaamheid van Aqua-Clean® tegen AVP te testen en om de effectieve verdunning van het ontsmettingsmiddel te onderzoeken. Een methode die is ontworpen door de ISO 9001-geaccrediteerde faciliteiten van Wageningen Bioveterinary Research is gebaseerd op de Europese norm EN 14675: chemische desinfectiemiddelen en antiseptica – Kwantitatieve suspensietest voor de evaluatie van de virusdodende werking van chemische desinfectiemiddelen en antiseptica die in de veterinaire sector worden gebruikt – Testmethode en vereisten (fase 2, stap 1), 2015.

Doordat deze test via een officieel lab gedaan is volgens vaste onderzoeksmethodes kan de uitslag van deze test wereldwijd gebruikt worden om aan te tonen dat Aqua-Clean® Afrikaanse varkenspest afdood.

Om de test te doorstaan, moet Aqua-Clean® na 30 minuten een titerverlaging van minimaal 4 log10 vertonen. bij 10 ° C (verplichte testcondities NEN EN 14675 norm). Het desinfecterende Aqua-Clean® in een verdunning van 3% vertoonde een minimum van 4 log10 reductie op de titer van ASFV gedurende 5 en 30 minuten.

Temp                                  10°C                  10°C
Time                                  5 min                 30 min
Aqua-Clean® 3%           >4.75 log           > 4.13 log

Hiermee mogen we concluderen dat een oplossing van 3% Aqua-Clean® een afdodend effect heeft op het Afrikaanse Varkenspest virus. Door de leidingen van een varkensstal te reinigen met Aqua-Clean® krijgt het virus geen kans om de aanwezig dieren ziek te maken.

Aqua-clean® reinigt en desinfecteert drinkwatersystemen. Aqua-clean® is gebaseerd op waterstofperoxide gestabiliseerd met een speciaal complex met zilver. Deze combinatie zorgt voor een lange en krachtige werking van Aqua-clean®.

Als Aqua-clean® in contact komt met biofilm, wordt het geactiveerd en de vrijkomende luchtbellen zullen het vuil ‘wegborstelen’. Deze bruisende reactie van zuurstof met organische vervuiling moet een langzaam en krachtig proces zijn, omdat er anders vuil in het systeem achterblijft of nippels verstopt raken. Aqua-clean® is speciaal ontwikkeld om alle hardnekkige verontreiniging te reinigen en is de meest krachtige in zijn soort.

Voor meer informatie en het complete verslag van deze test kunt u contact opnemen met uw plaatselijke accountmanager.

Recente berichten
Neem snel contact op

Laat je gegevens en eventuele vraag of opmerking achter en we nemen snel contact met u op.

Not readable? Change text. captcha txt
// //